Stort skifte: Apple kan lansera egna datorprocessorer

2020-06-10 10:30  
Foto: SOPA Images

Nästa års Mac-datorer kan få Apple-designade Arm-chip istället för processorer från Intel. Beskedet väntas de närmaste veckorna, enligt Bloomberg.

Den 22 juli inleder Apple en digital upplaga av sin utvecklarkonferens WWDC, och årets stora nyhet blir egendesignade datorchip, uppger källor för Bloomberg.

I dag är alla Mac-datorer utrustade med processorer från Intel, men om uppgifterna stämmer kan Apple göra skiftet till egendesignade Arm-processorer under nästa år. Utvecklingsprojektet sägs gå under kodnamnet Kalamata, och har varit omgärdat av flitiga rykten under flera års tid.

Att nyheten kan vara på väg att presenteras så långt i förväg beror på att Arm använder en annan underliggande arkitektur än x86-arkitekturen som Intel använder sig av. Därför krävs en del justeringar av mjukvara för att applikationer ska gå att köra optimalt.

Läs mer: Test: Macbook Pro 13 tum – ”Topprestanda i ett något daterat skal”

När Apple gjorde skiftet från PowerPC-processorer till Intel var tidsgapet ungefär detsamma. Nyheten presenterades på utvecklarkonferensen sommaren 2005, och de första Macarna med Intel-processorer lanserades i januari året därpå.

Intels x86-arkitektur dominerar i dag datormarknaden, och används även av konkurrenten AMD. Arm, som ägs av japanska Softbank, är å sin sida störst bland annat på mobilsidan och i inbäddade system. Men vissa datortillverkare, som Microsoft, Samsung och Lenovo, har de senaste åren lanserat ett fåtal bärbara datorer med Arm-processorer.

Orsaken till skiftet ska bero på att Apple oroar sig över att prestandan i Intels processorer inte ökar i samma takt som tidigare. Samtidigt ska bolaget ha fått mycket goda resultat i interna tester av Arm-processorer, framförallt på grafikprestanda och vid ai-beräkningar, uppger Bloombergs källor.

Läs mer: Svenska bluetooth-uppfinnaren sågar kontaktspårning med bluetooth

Apple uppges för närvarande ha minst tre egendesignade processormodeller under utveckling. Den första ska vara baserad på A14-chipet som ska användas i nästa Iphone. Som på mobilsidan uppges tillverkaren vara TSMC som ska använda 5-nanometersteknik.

Simon Campanello

Mer om: Apple Macbook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer