Stort genombrott: Limmet som tätar sår på bara 60 sekunder

2017-10-06 13:18  
Foto: University of Sydney

Glöm jobbiga och smärtsamma stygn efter operationen. Snart kan ett nytt lim som tätar på under en minut bli en efterlängtad ersättare.

Att förbereda sig för ett kirurgiskt ingrepp kan vara påfrestande.

Och när kirurgen väl är klar och instrumenten ligger på brickan så betyder det inte alltid slutet på lidandet och smärtan för patienten. Att återhämta sig från en operation kan ta tid, och stygn och häftklamrar som håller ihop ett sår kan vara smärtsamt.

Men ett nytt kirurgiskt lim kan förändra läkningsprocessen dramatiskt.

Metro som limmet heter är utvecklat av forskare från Harvard Medical School och University of Sidney. Forskningen är ledd av Nasim Annabi, som är professor i kemiteknik.

Limmet är tillverkat av modifierat människoprotein som har blivit justerat för att reagera på uv-ljus. Vilket i sin tur möjliggör applicering och torkning av den geléliknande produkten på bara en minut.

Istället för att sy ihop ett öppet sår så erbjuder Metro ett alternativ. Forskarna menar att det är mindre inkräktande och kan faktiskt ge en mer sanitär försegling än vad stygn ger.

Skapare hävdar också att limmet hjälper till vid vävnadsregenerering, vilket potentiellt påskyndar läkning och återhämtning.

Annabis forskargrupp fortsätter nu att testa innan de går vidare till verkliga kliniska tester på människor. Men hon tror att det är möjligt att Metro kan börja ersätta traditionell sårtätningsteknik inom tre till fem år.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer