Stort datorjubileum

2011-03-04 15:37  

Hemdatorn ZX81 fyller 30 år. Den lilla plastlådan blev många svenskars första datorkontakt. Arbetsminnet var på hela en kilobyte.

5 mars 1981 lanserades hemdatorn ZX81 av britten, numera Sir, Clive Sinclair.

Den blev en jättesuccé. Trots att den tillverkades i 40 000 exemplar per månad kunde den ändå inte möta efterfrågan.

I Sverige kostade datorn lite drygt 1 000 kronor och blev för många den första egna datorn.

Trots det minimala arbetsminnet på bara 1 kilobyte gick det faktiskt att göra en hel del skoj med lilla svarta plastlådan. Det fanns en del program att ladda över från vanliga kassettband. Men om man skulle få ut lite mer av datorn fick man lära sig att själv skriva program i Basic. Det gick till och med att knåpa ihop små enkla grafiska spel som kunde visas i en vanlig tv. Men tyvärr fanns inget stöd för ljud.

Då datorn var ett utmärkt hjälpmedel för att lära sig grunderna i programmering satte Ny Teknik samman ett utbildningspaket tillsamman med en kassett fylld med program som såldes via postorder till tidningens läsare.

Vid sidan av att hantera Basic kunde ZX81 även programmeras med maskinkod. Det öppnade för mer avancerade program som dessutom kunde köras mycket snabbare än vad basictolken klarade av.

Ett år efter lanseringen kom uppföljaren ZX Spectrum. Den hade ett arbetsminne på 16 kilobyte och till skillnad mot föregångaren färggrafik.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer