Största solkraftverket <br/>skippar solfångarna

2011-08-23 12:49  
Till vänster solfångare som värmer vatten till ånga. Till höger solceller som omvandlar solljuset till elektricitet.

Världens största solkraftverk som skulle använda termiska solfångare byggs nu istället med solceller.

Blythe Solar Power Project i USA ska bli världens största solkraftverk och få en effekt på 1 000 MW när det är färdigbyggt 2013.

Enligt planerna skulle solfångare värma vatten för att driva ångturbiner kopplade till elgeneratorer.

Men nu har det tyska Solar Millennium som driver projektet valt en annan teknik för sitt bygge. I stället för solfångare ska det stora kraftverket använda elproducerande solceller för den första 500 megawattsfasen. Om solfångarna skippas även för resterande 500 MW är ännu inte bestämt.

Anledningen till bytet är att solcellstekniken blivit mycket billigare under senare tid. Enligt Wired har priserna på solceller mer än halverats sedan 2009.

Wired skriver också att sju andra projekterade solkraftverk i sydvästra USA har övergett planerna på att använda solfångare och istället utnyttja solcellssteknik.

Trots att Solar Millennium överger solfångarna för sitt stora bygge i USA så fortsätter företaget att projektera för andra kraftverk som använder denna teknik.

”Vår långsiktiga strategi kvarstår oförändrad. Vi ser en stark efterfrågan av termisk solkraft på världens tillväxtmarknader i Afrika, Mellanöstern, Indien och Kina. Det gäller även för Sydeuropa där vi just fått finansieringen klar för fyra termiska solkraftverk i Spanien”, skriver Solar Millennium i ett pressmeddelande.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer