Största modellraketen<br></br>klar för uppskjutning

2009-04-24 11:36  

Världens största modellraket är klar för uppskjutning. Raketen är en kopia i skala 1:10 av Saturn V som lyfte människan till månen för 40 år sedan.

I morgon lördag 25 april ska världens största modellraket gå till väders från ett åkerfält i närheten av Baltimore i USA.

Den är 11 meter lång och en kopia i skala 1:10 av Saturn V. Raketen som förde de första människorna till månen 1969.

Mannen bakom projektet heter Steve Evens som till vardags reparerar bilkarosser.

Han har varit fascinerad av rymden sedan barndomen och byggt modellraketer sedan dess.

Den första månlandningen följde han framför tv:n tillsamman med sin pappa.

– Att sitta på golvet i vardagsrummet och följa denna historiska händelse med texten ”Direktsändning från månen” längst ner på tv-skärmen var en otrolig upplevelse, säger Steve Evens till Rockets Magazine.

Modellen av Saturn V började Steve Evens konstruera i maj 2007 med hjälp av ritningar av originalet som han bland annat hittade via internet. Och nu är den klar.

Om raketuppskjutningen lyckas blir det den största modellraket som någonsin lyft, enligt Rockets Magazine.

Steve Evens har lagt ner drygt 1 500 timmar på sitt bygge som kostat omkring 200 000 kronor.

Bränslet som ska driva de nio raketmotorerna är ammoniumperklorat som också används i de amerikanska rymdskyttlarna. Bara kostnaden för bränslet som går åt ligger kring 100 000 kronor.

Bränntiden för att lyfta raketen är tio sekunder. Då ska den 700 kg tunga Saturn V-kopian ha nått en höjd på dryga kilometern med hjälp av motorerna som tillsammans har en dragkraft på 35 kN.

Om allt går väl ska raketen sedan segla ner mot marken under fallskärmar och Steve Eves förhoppning är att senare kunna göra flera uppskjutningar.

(Bränsleuppgift korrigerad)

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer