Stoppa fysiklabbet i fickan

2015-10-07 08:46  

I en liten plastlåda ryms ett fysiklaboratorium med flera olika sensorer.

Pocket Lab är precis vad namnet antyder. Ett laboratorium i fickformat.

I den knappt sju cm långa oömma plastlådan finns sensorer som mäter acceleration, kraft, vinkelhastighet, magnetfält, tryck, höjd och temperatur med 50 mätningar per sekund. Alla mätvärden skickas trådlöst via Bluetooth till en mobilapp där de registreras och sänds till en server där datan bearbetas och skickas tillbaka till mobilen eller en platta som visar resultaten via grafer och diagram. Om experimentet samtidigt filmas med mobilen kan datan som presenteras integreras i videon som spelas in.

Efter en lyckad finansiering via Kickstarter säljs nu det lilla labbet där priset i USA är motsvarande 850 kronor.

Exempel på hur Pocket Lab kan användas är att stoppa in den i en fotboll som sparkas iväg och då mäter bollens fart och acceleration. Eller stoppa den i fickan på en gymnast som då kan se vilka krafter som verkar på kroppen under en saltomortal. Skolklasser har även monterat den lilla plastlådan på hobbyraketer för att jämföra lyftkraften mellan olika motorer. Ett annat experiment är att verifiera Boyles lag för sambandet mellan tryck och volym. Eller kolla den egna bilens prestanda.

Vid sidan av att vara ett hjälpmedel för lärare i naturvetenskap är målgruppen i stort sett alla teknikintresserade som vill mäta och dokumentera sina experiment.

Enligt Clifton Roozeboom vid Stanford University som utvecklat Pocket Lab kan en motsvarande professionell utrustning kosta tiotusentals kronor och vara ganska komplicerad att både koppla ihop och använda.

Jan Melin

Mer om: Sensorer Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer