Stopp för Soyuz efter haveri

2011-08-25 09:53  
Uppskjutning med Progressfarkost. Foto: Roscosmos

Ryska rymdorganisationen Roscosmos har stoppat alla flygningar med raketen Soyuz efter ett haveri på onsdagen.

Det var vid en rutinuppskjutning av en transportfarkost av typen Progress M-12 som tredje steget i Soyuzraketen vägrade tända. Progress uppnådde därför inte rätt hastighet för att komma i omloppsbana, och störtade i Sibirien.

Roscosmos har nu stoppat uppskjutningarna med Soyuzraketer till dess att olycksorsaken är utredd. Därmed försenas uppskjutningen av flera satelliter i positioneringsnätet Glonass, och i värsta fall försenas även ett besättningsbyte på rymdstationen ISS i september.

Progressfarkosten var på väg till rymdstationen med 2,6 ton förnödenheter.

Soyuzraketerna har använts i det sovjetiska/ryska rymdprogrammet sedan 1966. De har använts vid 1700 uppskjutningar och betraktas som det pålitligaste av alla uppskjutningsraketer.

Soyuz kallas även de rymdfarkoster som Ryssland använder för bemannade rymdfärder, exempelvis till och från rymdstationen. Dessa bärs till omloppsbana av raketen med samma namn.

Håkan Abrahamson

Mer om: Soyuz Rymdstation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer