Stopp för fler<br></br> besök på månen

2010-02-02 09:35  

President Obama har stoppat planerna på att skicka fler människor till månen. I framtiden får Nasa köpa biljetter på privata raketer när de ska skicka astronauter ut i rymden.

Astronauten Eugene Cernan var den sista människan som under överskådlig framtid besökte månen.

17 december 1972 klev han ombord på månlandaren för att åka tillbaka till jorden under projektet Apollo 17.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har under lång tid planerat att återvända till månen. Men de planerna har nu stoppats av president Barack Obama.

Igår 1 februari presenterade han sitt förslag till ny budget för Nasa.

I den sägs att månprogrammet Constellation ska avbrytas. Det innebär att både utvecklingen av bärraketen Ares 1 och rymdfarkosten Orion stoppas.

Istället vill Obama att Nasa ska förlita sig på den privata industrin om de vill sända astronauter till rymden.

Men Obamas nya riktlinjer för USA rymdsatsningar handlar inte om att primärt spara pengar.

Den budget som nu läggs fram för Nasa ger rymdstyrelsen 700 miljarder kronor att spendera mellan 2011 och 2015.

Omkring 130 miljarder kronor av dessa pengar ska användas för att utveckla ny rymdteknik för framtida rymdfärder som kan ta människan till Mars.

– Det kan handla om färder till Mars som tar några veckor istället för år, sade Nasachefen Charles Bolden, till Washington Post.

Men det kommer att ta många år innan färder bortom omloppsbanor kring jorden kan bli verklighet.

I Obamas budgetförslag sägs också tydligt att framtida utforskning av rymden främst kommer att ske genom internationellt samarbete, skriver New York Times.

Flera av Obamas politiska motståndare är mycket kritiska till det nya förslaget.

– Budgetförslaget startar dödsmarschen för framtida mänskliga rymdfärder i USA:s regi, säger den republikanska senatorn Richard Shelby, till Washington Post.

Men andra applåderar Nasas nya inriktning.

Exempelvis Buzz Aldrin som 1969 var den andra människan som klev ner på månens yta.

Han anser att inriktningen på att sänka kostnaderna för rymdfärder och utveckla ny teknik är precis vad USA behöver för att behålla sin ledande position när det gäller utforskandet av rymden under detta sekel.

”Jag är också mycket upprymd av tanken på kommersiella möjligheter att skicka människor i omloppsbana kring jorden. Det kommer att leda till att så många fler jordbor för möjligheten att uppleva den omvälvande kraften i en rymdfärd”, skriver Buzz Aldrin i ett uttalande.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer