Stolen som tystar kontorslandskapet

2008-02-05 07:54  
Savostolen säger ifrån

En kontorsstol med inbyggt motljud dämpar oväsendet från kontorslandskapet. Samma stol spelar också din favoritmusik, svarar i telefon, kopplar dig till datorn och ställer själv in sig efter hur din kropp är formad.

Det är det danska företaget Savo som utvecklat denna ”konceptstol” och visar upp den på utställningen Stockholm Furniture Fair som öppnar den sjätte februari.

– Våra produktutvecklare har blickat framåt i tiden och resultatet är en framtidsstudie som kopplar samman nya tekniska uppfinningar med trender på arbetsmarknaden, säger Ervin Kohn, koncernchef på Savo.

Det nya med kontorsstolen Savo Fuchair är för det första den aktiva ljuddämpningen - som med hjälp av små mikrofoner i nackstödet fångar in ljudvågor, låter bearbeta dem i en dator, och skickar tillbaka dem som motljud.

För det andra är det inbyggda sensorer som identifierar användaren och anpassar inställningarna till hans eller hennes kropp. Sensorerna kan också skicka ut påminnelser, till exempel att det är dags att ta en paus.

Det tredje är att stolen kan utrustas med inbyggd mobiltelefon och en synkronisering mellan stol och telefon. Hela stolen kan reagera på insignalerna, till exempel genom att fälla upp en sköld med inbyggda högtalare. Då har man händerna fria under telefonsamtalet.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer