Populärteknik

Stockholms vackraste byggnad?

Trappan upp till den centrala rotundan med utåningsdiskarna. Foto: Kaianders Sempler
Foto: Kaianders Sempler
Foto: Kaianders Sempler
I sagorummet spänner John Blund upp sitt paraply. Foto: Kaianders Sempler
Greker och trojaner pucklar på varandra i entréhallen. Foto: Kaianders Sempler

Gunnar Asplund är Sveriges internationellt mest kända arkitekt genom tiderna. Det var han som skapade den svenska funktionalismen vid Stockholmsutställningen 1930. Mest berömd är han för mästerverken Skogskyrkogården och Stadsbiblioteket i Stockholm.

Publicerad

Var och en som vandrat uppför trappan till rotundan i Stockholms stadsbibliotek vet hur imponerad man blir av rummet. Det är högre i tak än i en kyrka, och fönstren högt däruppe ger ett fint ljus i hela lokalen. Längs rotundans vägg reser sig tre våningsplan fyllda med böcker. Varför inte flera? Man skulle få plats med fyra våningar till innan man kommer upp till fönstren. Men kanske skulle boklånarna få svindel av att klättra omkring som flugor så högt upp på insidan av den ­jättelika cylindern.

År 1918 tillsattes en kommitté för att planera ett nytt bibliotek i Stockholm. Tanken var att skapa en modern byggnad som kunde mäta sig med berömda arkitektoniska verk utomlands. Stockholm skulle få en byggnad av samma dignitet som Pantheon i Rom eller Flatiron Building i New York. Men uppdraget gällde inte bara att rita ett nytt bibliotek, utan även att planera hela området vid Observatorielunden och Stockholms nya paradgata Sveavägen. Chef för projektet blev arkitekten Gunnar Asplund.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här