Stjärnornas barnkammare fångad på bild

2015-09-07 14:55  

Gamla stjärnor dör – och nya föds. Inuti Räknebulosan pågår stjärnornas kretslopp för fullt, bara några tusen ljusår från oss själva.

Det är den europeiska rymdorganisationen ESO och dess 2,2-metersteleskop vid La Silla-observatoriet i Chile som tagit den senaste och mest spektakulära bilden av detta skådespel.

Bilden domineras av nebulosan Gum 56, mer känd som Räknebulosan.

Nebulosan lyser tack vare några heta, ljusstarka stjärnor som föddes inuti nebulosan för några miljoner år sedan. Stjärnorna lyser i starkt ultraviolett ljus och det är detta ljus som gör att nebulosans gasmoln ”glöder”.

Dessa stjärnor är dock på intet sätt unika. För enligt ESO är det nämligen så att mängder av stjärnor har bildats ur gasen i denna nebulosa under årmiljonerna. När stjärnorna blir gamla och ”dör” återvänder materialet till nebulosan så att processen kan börja om från början igen. En slags kosmisk återvinning, alltså.

Områdena i nebulosan där nya stjärnor föds syns på bilden som täta moln.

Räknebulosan återfinns i stjärnbilden Skorpionen, 6 000 ljusår från jorden. Bara ett stenkast bort, med rymdmått mätt.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: ESO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer