Steve Wozniak: ”Jag litar inte på något Musk säger längre”

2018-01-31 09:56  
Till vänster: Apples medgrundare Steve Wozniak, och till höger: Teslas vd Elon Musk. Foto: TT

Ord och inga visor. Apples medgrundare Steve Wozniak riktar skarp kritik mot Tesla och Elon Musk.

Steve Wozniak, medgrundare till Apple, påtalade en gång att hajpen runt Tesla är överdriven. Nu riktar han ny kritik mot elbilstillverkaren och dess vd, Elon Musk.

Wozniak äger själv två Tesla Model S. Men efter att ha uppgraderat dem verkar han ha tappat förtroendet för Tesla, enligt vad han sa under Nordic Business Forum i Stockholm.

Under 2016 slog Tesla på stora trumman. De hade tagit fram en sensor som gör att bilen kör sig själv, land och rike runt. Men samarbetet med Mobileye skrotades, och planerna på att lansera fullt självkörande bilar har skjutits på framtiden. Steve Wozniak uppdaterade sina bilar med just den funktionen efter en olycka.

– Jag trodde på de där grejerna. Nu tror jag inte på någonting som Elon Musk eller Tesla säger. Men jag älskar fortfarande bilen. Och jag är övertygad om att när nästa bil kommer ut kommer Elon att lova att det är den som levererar, sa Wozniak under en utfrågning.

Läs mer: Tesla hävdar att de fått styr på Model 3

Applemedgrundaren är också bekymrad över rapporterna om att andra biltillverkare, som BMW och Audi, faktiskt ligger före Tesla när det kommer till utveckling av självkörande bilar.

Wozniak berättar att om en Tesla kör på motorvägen och något oväntat dyker upp, säg en kon, så klarar bilen som är i självkörande läge inte av att väja för den.

– En dum människa, eller en smart människa kan lätt väja för den, men en Tesla kan inte det, man måste vara på tårna hela tiden.

Han tycker också att Tesla tagit den lätta vägen ut när kritik riktas mot företaget och deras omtalade autopilotsfunktion.

– Allt Tesla säger är att det är en betaversion, och att de inte är ansvariga. Som förare måste du ha kontrollen. Det är en rätt billig väg ut. Allt jag har läst säger samma sak, alla andra biltillverkare ligger före Tesla när det kommer till självkörande bilar, sa Wozniak.

Elon Musk har ännu inte mött kritiken från Steve Wozniak, som kommer bara dagar efter att Musks andra företag Boring Company börjat sälja eldkastare.

Viktor Krylmark

Mer om: Tesla Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer