Stephen Hawkings nya teori: Svarta hål har ett minne

2015-08-25 14:03  

Informationen som sugs in i ett svart hål går inte förlorad för alltid. Den har lämnat avtryck i rymden utanför hålet och i dess kant. Teorin presenterades i dag av Stephen Hawking inför ett 30-tal fysiker i Stockholm.

Idag på förmiddagen presenterade den världsberömda brittiska fysikern Stephen Hawking sin nya teori om svarta hål. Platsen var KTH i Stockholm. På plats fanns ett fyrtiotal av de världsberömda fysiker som kommit till Stockholm för att delta i en konferens om Hawkingstrålning. Ingen av dem kände till något i förväg. Inget skriftligt underlag fanns heller. Teorin är ännu inte publicerad.

Stephen Hawking menar sig ha hittat en lösning på den så kallade informationsparadoxen, det vill säga att det hittills verkat som att den information som sugs in i svarta hål på sikt försvinner. Men det tillåter inte kvantmekaniken.

Hans teori är nu att informationen har lämnat avtryck i rymden utanför det svarta hålet, samt vid dess kant - den så kallade händelsehorisonten- innan den sugs in i hålet.

-Poängen är att han föreslår ett sätt för svarta hål att minnas, att lagra den här informationen. Enligt den lagras informationen som ett slags spår i rumtiden utanför hålet, säger Ulf Danielsson, professorn i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och en av deltagarna i konferensen.

Liknade idéer har förslagits tidigare, bland annat av fysikern Gerhard't Hooft. Men de matematiska verktygen är nya.

Men hur läser man av den lagrade informationen?

-Det kan vara väldigt besvärligt men det är inte det som är det viktiga. Poängen är att informationen om det förflutna finns kvar i nuet. Något som i sin tur visar att naturlagarna, som säger att information inte kan förstöras, gäller.

Är det här den pusselbit som saknas för förena den allmänna relativitetsteorin med kvantmekaniken?

-Det kan vara en viktig del i pusslet Det här är en av de gåtor man måste besvara för att förstå hur gravitationen och kvantmekaniken hänger i hop.

Hur viktig är det?

- Att lösa de här problemen är väldigt betydelsefullt för att testa vår förståelse av fundamentala problem inom fysiken. Svarta hål kan användas för att till exempel förstå hur vårt universum har uppkommit. Men då måste vi förstår samspelet mellan kvantmekaniken och gravitation.

Förstår du andemeningen med teorin?

- Jag förstår den, och har diskuterat den med andra fysiker här. Men för att verkligen kunna värdera hur nydanande den är behöver vi sätta sig oss ner och diskutera med varandra.Man måste se beräkningarna och de färdiga resultaten.

Det är också det som deltagarna i Hawking radiation conference kommer att göra under den fortsatta konferensveckan.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer