Stephen Hawking och svarta hål en het publikmagnet

2015-08-24 20:15  

Han är fysikens egen rockstjärna. Stephen Hawking drar fulla hus så snart han uppträder. I kväll talade han inför tusentals fans i Stockholm.

Stora kongressalen på Stockholm Waterfront är fylld till bristningsgränsen. Drygt 3000 personer har kommit för att höra den brittiske fysikern Stehpen Hawking berätta om svarta hål och deras hemligheter. Biljetterna är slutsålda sedan länge. I sista stund lyckades arrangörerna få fram ytterligare några platser.

Temat för kvällen är svarta hål och kvantfenomen, eller Quantum black holes som föredraget heter.

Stephen Hawking är mest känd för sin forskning på svarta hål. År 1974 visade han att de egentligen inte alls är svarta utan grå. Det beror på att de läcker ut strålning. Fenomenet döptes till Hawkingstrålning och klassas som hans allra viktigaste upptäckt.

Läckaget kommer på sikt att leda till att allt som sugits in i hålens innersta kommer att dunsta bort. Men det tillåter inte kvantmekaniken - information får inte försvinna. Därför finns det i förlängningen en konflikt mellan Hawkings beräkningar och kvantmekaniken. Det är för att diskutera lösningen på problemet som Stephen Hawking egentligen har kommit till Stockholm. Ett 40-tal världsledande fysiker deltar i konferensen som startade i dag.

Men i kväll är det allmänheten som är publik. Här finns allt från gråhåriga fysikentusiaster till tonåringar som kanske främst känner till megastjärnan genom tv-serien ”The Big Bang Theory” där han spelar Scrabble med fysiknörden Sheldon Cooper. Cooper är också en av dem som introducerar Stephen Hawking på en storbildsskärm innan han dras in på scenen i sin datorförsedda rullstol. Han ackompanjeras av stående applåder.

Stephen Hawking sitter alldeles stilla med huvudet lutat åt sidan. Minuterna går under tystnad. Sedan ljuder den syntetiska rösten ur högtalarna.

- Can you hear me, frågar Stephen Hawking.

Sedan leder han oss in på en timme lång färd in i de svarta hålens förunderliga värld. Hur de uppstår och hur de verkar. Och att han har en ny teori om hur informationen i svarta hål kan bevaras, även om hålet i sig försvinner. Den kommer han att presenteras på den vetenskapliga konferensen i morgon. (Mer information kommer på nyteknik.se under morgondagen).

Stephen Hawking avslutar med att konstatera att svarta hål kan fungera som en förbindelse med ett annat universum, men att han själv inte vill testa - även om han gillar rymdresor.

- Så om du känner det som att du hamnat i ett svart hål, ge inte upp. Det finns en väg ut. Antingen tillbaka i vårt universum eller ett annat, konstaterar Stephen Hawking med glimten i ögat.

Föreläsningen är slut och han förs bort från lokalen. Stående ovationer följer honom ut.

Hawkingstrålning i fokus på konferensen

”Hawking radiation conference” hålls i Stockholm den 24 - 29 augusti. Ett 40-tal av världens främsta fysiker på svarta hål deltar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stephen Hawking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer