Stephen Hawking gillar inte Higgspartikeln

2013-11-18 14:03  
Steven Hawking vill att forskarna ska vända blicken mot rymden dit han tror människan måste flytta för att överleva. Foto: Scanpix

Kosmologen Stephen Hawking säger att fysiken skulle vara mer intressant om inte Higgspartikeln hade hittats.

Den brittiska kosmologen och författaren Stephen Hawking blev besviken när Higgspartikeln hittades vid Cernlaboratoriet i Schweiz.

Det sade han vid öppnandet av en ny utställning vid Science Museum i London, skriver The Guardian.

Om partikeln inte hade hittats hade forskarna varit tvungna att återvända till ritborden och tänka i nya banor kring de fundamentala idéerna om partiklar och krafter.

- Då hade fysiken varit mycket mer intressant, sade Stephen Hawking.

Men samtidigt gratulerade han de båda nobelprismottagarna Peter Higgs och Francois Englert och sade att priset var välförtjänt.

Stephen Hawking erkände också att han av ekonomiska skäl ogillade fyndet. Han hade slagit vad om 100 dollar att Higgspartikeln aldrig skulle hittas.

Det finns dock enligt Stephen Hawking en stor fördel med att partikelns existens kunde bevisas. Nu kan forskarna vid Cern börja söka efter bevis för mer grundläggande teorier som förklarar universums beskaffenhet.

Det som Stephen Hawking främst hoppas på är att hitta bevis för den så kallade M-teorin som många forskare tror är den främsta kandidaten till att förena de fyra fundamentala krafterna stark kärnkraft, svag kärnkraft, elektromagnetism och gravitation.

Stephen Hawking uppmanade även forskarsamhället att lyfta blicken från jorden mot rymden av mycket prosaiska skäl.

- Vi måste fortsätta med rymdresor för den mänskliga framtidens skull. Jag tror inte att vi överlever ytterligare tusen år om vi inte flyr vår ömtåliga planet, sade Stephen Hawking.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer