Stenmysteriet löst

2014-08-28 09:46  
I stenarna placerades gps-utrustning som kunde signalera när de började röra på sig. Foto: Tahoenathan & University of California San Diego

För första gången har de "seglande stenarna" filmats vilket förklarar mysteriet med deras förflyttning.

I amerikanska Death Valley finns en massa stenar som förbryllat vetenskapsmän sedan 1940-talet. Stenarna väger upp till 300 kg och förflyttar sig själva på det hårda underlaget och lämnar tydliga långa spår i den stora öknen. Ingen har tidigare kunnat förklara hur de rör sig. En teori är att starka vindar och så kallade "dust devils" flyttat stenarna som döpts till "Sailing Stones". Då stenarna bara rör sig ungefär en gång vart tionde år har ingen varit på plats för att filma "seglatserna". Fram tills nu.

2011 bestämde sig forskare vid University of California i San Diego att lösa mysteriet en gång för alla, skriver de i sin rapport "Sliding Rocks on Racetrack Playa, Detah Valley National Park: First observation of Rocks in Motion".

De placerade en avancerad väderstation i öknen som bland annat mätte vinden varje sekund. Dessutom försåg de 15 stenar med gps-utrustning som kunde signalera  när de började förflytta sig.

Forskarna hade tur och redan två år efter projektet sattes igång började de mindre stenarna röra på sig med en hastighet av ungefär 5 cm per sekund vilket kunde fångas på film.

Det som hänt var att sänkan där stenarna finns hade blivit fylld med ett tunt lager vatten som frös till under natten. När solen tittade fram smälte isen som bröts upp i flytande flak som bara vara några millimeter tjocka. Då det samtidigt blåste omkring 4 m/s drevs isflaken framåt och drog med sig stenarna.

Så nu är fenomenet både förklarat och för första gången filmat.

Jan Melin

Mer om: Geologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer