Starkaste chilin ger handgranaten sting

2010-03-22 14:10  
Bonden Digonta Saikia håller upp en Bhut jolokia odlad på hans fält i Assam i nordöstra Indien. Foto: Manish Swarup/AP Photo/Scanpix

En handgranat laddad med bhut jolokia varken dödar eller ger allvarliga skador. Men terrorister blir snabbt som förlamade, enligt indiska försvarsforskare.

En grupp forskare vid indiska Defence Research and Development Organisation har testat en ny typ av handgranat laddad med chili. Det är inte vilken chili som helst utan Bhut jolokia – världens starkaste krydda. Och de heta granaterna biter bra, enligt en intervju i The Times of India.

Tanken är att chiligranaterna ska bli ett nytt vapen för säkerhetsstyrkor som vill oskadliggöra terrorister eller stävja kravaller. De starka substanserna är inte dödliga, men motståndarna sägs bli helt orörliga.

Forskarna ser även andra tillämpningar för rekordchilin. De undersöker exempelvis om man kan hotta upp maten till soldater som behöver hålla sig varma i kyliga områden. Chilipulver som gnuggas på staket skulle dessutom kunna hålla vilda djur borta från armébaracker. Elefanter till exempel.

Bhut jolokia är den starkaste kryddan som finns, enligt Guinness rekordbok. Vid en mätning 2006 i New Mexico gav den röda chilifrukten hela 1 0001 304 scovillegrader. Som en jämförelse kan en jalapeno ge 3 000 scoville, medan tabasco uppmäter upp till 8 000 scoville.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer