Ställ 3D-byggnader från<br></br> Google Earth på köksbordet

2009-03-06 14:09  

Tekniken för att klippa in virtuella 3D-skapelser i vanlig spelfilm kan nu testas av alla intresserade. Med nedladdningsbara gratisverktyg kan man hämta 3D-byggnader från Google Earth och placera dem på köksbordet.

Hur gör egentligen filmarna när de stoppar in 3D-objekt i scener som utspelas i verkligheten?

Som spökena i Pirates of the Caribbian eller den animerade kaninen i ”Vem satte dit Roger Rabbit?

Tekniken heter Augmented Reality, AR, som på svenska blir ungefär ”förstärkt verklighet”.

Bästa sättet att begripa vad det handlar om är att testa själv.

Det är enklare än det låter med hjälp av programvara som kan hämtas hem gratis via webben.

Det italienska företaget Inglobe Technologies har ett verktyg som heter AR-media. I det ingårARSightssom hämtar 3D-modeller från Google Earth till den egna datorn. Som Eifeltornet från Paris.

På platsen där man vill placera den virtuella byggnaden, exempelvis köksbordet, lägger man ut en liten kvadratiskt ”måltavla” och riktar en webbkamera mot den. Då dyker Eifeltornet upp på datorskärmen och ser verkligen ut att stå på bordet. Vrider man ”måltavlan” eller kameran så rör sig även tornet.

För den som vill använda egna 3D-skapelser att stoppa in i ”verkligheten” finns en plug-in till Googles 3D-program Sketchup.

Den heterAR-media Plug-in for Google ScketchUpoch kostar 900 kronor för kommersiellt bruk och 450 kronor för studenter. Men det finns även en gratis testversion som måste startas om efter 30 sekunders användning.

Ny Teknik har testat den kommersiella versionen och använde den för att göra en litendemonstrationsvideodär 3D-modeller av några kända stockholmsbyggnader placerades på ett bord.

Programmen från det italienska företaget finns bara för Windows.

Men det finns en enklare webbtjänst som demonstrerar Augmented Reality på alla plattformar.

Den är producerad av energiföretaget General Electric och heter”Smart Grid Augmented Reality”.

När man hämtat hem och skrivit ut en ”måltavla” placerar man den framför webbkameran. Då växer en vindkraftsanläggning ut från måltavlan på datorns bildskärm.

Vid sidan av att kraftverket kan vridas och vändas finns en liten lustig funktion som ännu mer ”förstärker” verkligheten. När man blåser i datorns mikrofon snurrar propellrarna lite snabbare.

Hittills har AR mest använts för spelfilm och i datorspel. Men mobiltjänster är på gång där telefonens kamera exempelvis riktas mot en historisk plats så växer en sedan länge försvunnen antik byggnad upp på bildskärmen.

Men AR-tekniken spås också en stor framtid i mer seriösa tillämpningar. Som när läkare under en operation kan få tredimensionella tomografibilder projicerade på en patient under operationen.

Eller arkitekter och stadsplanerare som kan granska sina virtuella modeller på den plats de ska byggas.

Även militärer och räddningstjänster kan använda tekniken för att visa instruktioner, kartor och virtuella objekt direkt i terrängen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer