Springande robot vinner maran lätt

2012-03-06 09:36  

Löprobot sätter nytt hastighetsrekord.

Amerikanska militära forskningsmyndigheten Darpa har visat upp en ny springande robot som satt nytt världsrekord. Hastighetsnoteringen blev 29 km/h vilket gör att roboten är mycket snabbare än mänskliga maratonlöpare vars snitthastighet ligger omkring 20 km/h.

Men sprinterkungen Usain Bolt behöver (ännu) inte frukta de springande robotarna. När han satte världsrekordet på 100 meter 2009 var snitthastigheten 37,5 km/h.

Det tidigare rekordet för löprobotar var 21 km/h och noterades 1989.

Den nya roboten är döpt till Cheetah (gepard) och har fått sin löpteknik modellerad efter sin namne i djurvärlden, enligt en pressrelease från Darpa.

Men ”geparden” sprang inte på stäppen. Rekordet sattes på ett löpband där roboten matades med en hydraulisk pump via slangar. Försök med en frispringande robot ska emellertid göras senare i år.

Den benförsedda roboten är en del i ett större forskningsprojekt som bland annat syftar till att utveckla robotar som kan desarmera bomber, granater och minor.

Jan Melin

Mer om: Darpa Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer