Spring igång mobilen

2012-12-03 14:22  
Den knämonterade elgeneratorn kan ge upp till 25 W. Foto: Bionic Power

En generator monterad över knäet laddar upp batterierna till elprylarna.

Efter fyra års utvecklingsarbete är nu "knägeneratorn" Powerwalk i det närmaste klar för produktion.

Den monteras över knäet och påminner om ett stödbandage men är till för att ladda batterier. Främst de som används inom krigsmakten. Enligt Bionic Power i Kanada som utvecklat generatorn är det vanligt att soldater bär med sig över tolv kg batterier för att driva allt från ficklampor och nattglasögon till kommunikationsutrustning och gps-mottagare.

Med en Powerwalk på varje ben kan en enda soldat spara in batterikostnader på flera tiotusentals kronor varje år, enligt Bionic Power.

I anordningen finns en växellåda som omvandlar den låga hastigheten och det höga vridmomentet från knäets rörelse till den högre hastighet som krävs för att driva elgeneratorn som ger 5 - 16,8 V och 5 A med ett högsta effektuttag på 25 W.

Enligt Defense News har Bionic Power skrivit kontrakt med U.S. Army,  Department of National Defence i Kanada och och det amerikanska försvarets forskningorganisation DARPA om leveranser och tester av Powerwalk som ska vidareutvecklas innan serieproduktion. Det som krävs är bland annat lägre vikt och ökad prestanda vid förflyttning i nedförsbackar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer