Sportpubliken hjälper seismologerna

2015-01-21 15:17  
En fem meters rusning av cornerbacken Tracy Porter gav störst vibrationer på det här en minut långa seismogramet. Foto: PNSN

Vibrationerna från publiken under en fotbollsmatch används av forskare för att utveckla bättre metoder för jordbävningsvarningar.

När Bruce Springsteen spelade på Ullevi 1985 fick publiken hela anläggningan att gunga på ett så farligt sätt arenan stängdes för konserter och byggdes om.

Det här fenomenet används nu av forskare vid amerikanska Pacific Northwest Seismic Network, PNSN, för att förbättra metoder som kan förutse och varna för kommande jordbävningar. Andra metoder att simulera jordbävningar kan vara mycket dyrare och mer besvärliga att genomföra.

På idrottsarenan Century Link Field i Seattle har forskarna installerat seismografer både inne i själva anläggningen och utanför. De registrerade nyligen publikens stampande och hoppande när hemmalaget Seahawks mötte San Francisco 49ers i en amerikansk fotbollsmatch. Främsta skälet var att testa nya sensorer och datorprogram som ska kunna ge snabbare förutsägelser av jorbävningar som kan användas för att skicka ut automatiska varningar via internet.

- Vi är mest intresserade av att testa hastigheten och tillförlitligheten i de kommunikationsnät som används för att upptäcka kommande jordbävningar, säger professor John Vidale, som är chef för det seismiska nätverket, till Gizmag.

Forskarna hoppas att testerna vid idrottsarenan ska vara till hjälp i utvecklingen av ett nätverk av finjusterade sensorer som ska kunna ge varningar om jordbävningar från tio sekunder till tio minuter innan de inträffar.

Några sekunders förbättring kanske inte verkar så mycket men det är ofta det som avgör om man ska hinna söka skydd och stänga av elektriciteten eller vrida av gaskranen, skriver Gizmag.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer