Spionera på Londonborna i ett gigantisk panorama

2010-11-17 15:10  

London har fångats i världens största panoramabild. På webben kan den zoomas och fullt tydligt identifiera människor på gator och torg.

Fotografen Jeffrey Martin har pusslat ihop 7 886 högupplösta fotografier till en gigantisk panoramabild av London.

Enligt sajten 360 Cities som publicerat bilden är detta världens största panoramafoto och består av 80 miljarder bildpunkter. Om bilden skulle skrivas ut i normal fotokvalitet skulle den bli 600 kvadratmeter stor.

Bilderna som byggt upp panoramat togs under tre dagar från toppen av byggnaden Centre Point som ligger i korsningen av Oxford Street och Tottenham Court Road.

För att foga samman fotona till en enda bild användes en Fujitsu Celsius arbetsstation med sex processorkärnor, 192 GB arbetsminne och ett fyra GB grafikkort.

Den stora bildupplösningen gör att man kan zooma in och lätt identifiera människor som exempelvis plockar ut pengar vid en bankomat eller tar sig en fika på en uteservering.

För att locka tittare till bilden ska 360 Cities utlysa tävlingar där det gäller att hitta och beskriva föremål eller platser som finns i panoramat.

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer