Spillvärmens lustgård

2009-04-21 23:00  
Foto: The Eden Project, Grafik: Jonas Askergren

En stor kupol, 70 meter hög och 200 meter i diameter, flyter utanför Figeholm, sex kilometer söder om Oskarshamns kärnkraftverk. Omgiven av palmer och grönska rymmer kupolen hotell, restauranger och en sandstrand.

Så kan det komma att se ut om de visioner Oskarshamns kommun skissar på blir verklighet. Projektet kallas Eden of Sweden och tanken är att spillvärme från det närbelägna kärnkraftverket ska användas för att värma en rekreations- och trädgårdsanläggning förlagd i stora flytande kupoler.

- Det finns en gigantisk energireserv som i dag bara spills bort vid Oskarshamnsverket. Den skulle räcka till att värma två miljoner småhus, säger Lennart Karlsson, utvecklingschef på Oskarhamns kommun.

Tillsammans med Oskarshamns kraftgrupp, OKG, och Svensk Kärnbränslehantering, SKB, har kommunen gjort en första studie av projektet.

Värmen i kylvattnet från kärnkraftverket höjer temperaturen i havsvattnet vid utsläppet med cirka tio grader till i genomsnitt

17 grader. En sex kilometer lång pipeline är tänkt att föra det varma vattnet till den plats där kupoler och växthus skulle byggas

The Eden Project, en stor brittisk anläggning med växter från hela världen i gigantiska getingboliknande kupor, har inspirerat de svenska planerna.

Om iden med en eller flera flytande kupoler ska genomföras räcker inte temperaturen i kylvattnet från kärnkraftverket. Då måste den höjas med hjälp av ett 30-tal stora värmepumpar.

- Kupolerna är bara en idé. Tanken är att våra studier ska intressera olika finansiärer som vill ta vara på möjligheterna, säger Lennart Karlsson.

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer