Speldosan blir ett kemilabb

2014-04-09 15:35  
Den programmerbara speldosan Mechanical Music Box kan byggas om till ett billigt kemilabb. Foto: Jörgen Appelgren & Stanford University

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>För några tiotals kronor kan man bygga om en enkel speldosa till ett instrument för kemiska analyser och experiment.

Manu Prakash som är forskare vid Stanford University i USA satt och lekte med en liten enkel programmerbar mekanisk speldosa som hans fru fått i julklapp. Då fick han idén till ett litet kemilabb som nu belönats med motsvarande 325 000 kronor i en pristävling, skriver universitetet på sin webbsajt.

I speldosan vevas musiken fram via en hålremsa som styr små piggar att knäppa på instrumentets metalltungor och hålen stansar man ut själv med ett medföljande verktyg.

Det här borde kunna användas för att styra flödet i ett så kallat Lab-on-a-chip där olika kemikalier blandas, tänkte Manu Prakash. Sådana används i forskningslabb men kräver dyr eldriven utrustning vilket hindrar att de används för utbildning i exempelvis utvecklingsländer.

Men Manu Prakash och hans medhjälpare byggde om speldosan så att de små metallstiften i stället för att knäppa fram musiken styr små pumpar som för  in kemikalierna droppe för droppe i "chiplabbet".

Nu har de tillverkat kopior av mekaniken från speldosan och labbchipet i en 3d-skrivare där kostnaden för en enhet blir omkring 35 kronor.

Det billiga kemilabbet kan bland annat användas för kemiska experiment i undervisning och forskning men även för exempelvis vattenalyser i utvecklingsländer.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/kNQToOEFNmY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer