Spela Minimoog i Ipad

2013-03-12 13:38  

Minimoog som är den mest klassiska av alla syntar finns nu i en version för Ipad.

2001 fick Robert Moog det svenska Polarpriset av Kungliga Musikaliska Akademien. Det är första och enda gången priset delats ut till en person i sin egenskap av ingenjör. Han fick priset för sin skapelse Minimoog som var den första kompakta användbara synten.

"Den banade vägen för de elektroniska ljud som har revolutionerat alla musikgenrer under den sista delen av förra århundradet", skrev akademien i sin motivering till priset.

Nu kan alla som har en Ipad själva testa instrumentet och utforska de ljud som "revolutionerat alla musikgenrer".

Det är företaget Arturia som återskapat Minimoogen i form av appen Imini. Den är i det närmaste är en identisk virtuell kopia av originalet som tillverkades från 1970 till 1981 och som idag säljs begagnade för upp till 25 000 kronor.

Sedan 2004 säljer Arturia en datorversion av Minimoog som företaget utvecklade tillsammans med Robert Moog. Enligt deras webb är den nya Ipadversionen baserad på den och filerna som sparas i de båda versionerna är kompatibla med varandra.

Det mesta som finns i Minimoog finns även i Imini och handhavandet är mycket likt originalet tack vare den tryckkänsliga skärmen där man med fingrarna vrider fram de rätta inställningarna.

Men Ipadversionen har även fått en del tillägg som saknas i Minimoog. Nu kan man exempelvis spela flera toner samtidigt och styra synten via midi. Exempelvis koppla in ett externt klaviatur och spara sina inställningar vilket inte är möjligt i originalet. Imini har även försetts med effekterna chorus och delay plus ett par styrplattor där ljuden kan förändras dynamiskt. Just nu säljs appen i Itunes Store för introduktionspriset 75 kronor.

Där finns även flera hundra andra syntappar för Ipad varav en del är gratis att ladda hem.

För dem som har pekdatorer som kör Android finns minst lika många syntappar att ladda hem från Google Play. Dock ej den virtuella Minimoogen från Arturia.

Video om Imini

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/-aoIKCS_jsY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Syntapp Moog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer