Spela Doom från pianot

2013-09-24 12:54  
Här styrs funktionerna i spelet Doom med pianots tangenter. Foto: Sos Sosowski

Några entusiaster har förvandlat ett vanligt piano till en spelkontroll för Doom.

På evenemanget Virgin Media Game Space i London kunde man spela Doom från ett piano. Var och en av tangenterna hade modifierats så att de styrde funktionerna i Doom. De vita tangenterna sköter karaktärernas förflyttningar och de svarta används främst för att skjuta.

Idén till bygget kom först från evenemangets kurator David Hayward när han diskuterade möjliga projekt med sina kollegor.

- Men vi skippade den då pianot skulle vara för jobbigt att flytta, tekniskt utmanande och ta för lång tid att konstruera, säger David Hayward till Times Live.

Bygget blev emellertid av och ganska snart hittades ett begagnat piano för motsvarande 350 kronor. På 24 timmar lyckades David Hayward och hans hjälpredor förvandla instrumentet till en spelkontroll.

Det krävdes en hel del kabeldragning och den polske spelutvecklaren Sos Sosowski programmerade om det ursprungliga spelet från 1993 för anpassning till pianostyrning på sex timmar.

En video visar att det musikaliska resultatet tyvärr blir ganska klent om man ska spela Doom på ett vinnande sätt.

Men David Hayward tror att det är möjligt att skriva kompositioner för Doom Piano så att man kan spela efter noter.

- Det blir nog lite improviserad stil typ ambient, säger David Hayward till Times Live.

Gänget på tio personer som byggde Doompianot pratar även om en uppföljare där ett dragspel byggs om till spelkontroll.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/sJu997jwBcA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Doom Datorspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer