Spana in rymdstationen ISS

2012-11-07 14:21  

Nasa skickar e-post när du kan se den internationella rymdstationen ISS.

Den internationella rymdstationen ISS, stor som en fotbollsplan, är det tredje starkast lysande objektet på himlen. Det gör att man kan spana in ISS med blotta ögat en molnfri natt.

För att det ska bli enklare att hitta rymdstationen har Nasa introducerat webbtjänsten "Spot The Station". Mata in platsen du bor och din e-postadress så skickar Nasa ett brev när ISS är synlig från denna ort.

Och Nasa lovar att bara skicka brev när möjligheten att upptäcka rymdstationen är gynnsam och tiden den är synlig lagom lång.

Via en annan webbtjänst får man en "tidtabell" för sin egen ort. Den visar att ISS kommer att vara synlig från Stockholm nio gånger de närmaste två veckorna under en till fyra minuter.

Befinner man sig I Malmö har man tolv tidpunkter för ISS-spaning upp till fyra minuter fram till 20 november.

Enligt Nasa har omkring 90 procent av jordens befolkning möjlighet att då och då se ISS som från marken ser ut att flyga med ungefär samma hastighet som ett snabbt flygplan.

Jan Melin

Mer om: Nasa ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer