<span style="color:red;">TV: </span>Svenska instrument kan missa Mars

2011-11-09 09:29  

Raketerna på den ryska marsonden Fobos-Grunt fyrade inte av som planerat. Nu sitter den fast i omloppsbana runt jorden med en kinesisk satellit och tre svenska instrument ombord.

Uppskjutningen från Baikonur på kvällen den 8 november gick bra till en början. Men när satelliten lossats från Zenit-raketen och skulle avfyra sina egna motorer för att ta sig ur omloppsbana hände ingenting. Det ryska rymdforskningsinstitutet säger sig ha kontakt med sonden, och att de har tre dagar på sig att fixa felet innan batterierna är urladdade.

Den ryska Fobos-Grunt skulle landa på marsmånen Phobos för att ta markprover och föra tillbaka dessa till jorden. Med ombord liftar Yinghuo-1, Kinas första interplanetära satellit. Den skulle analysera Mars atmosfär.

Ombord på båda finns instrument från svenska Institutet för rymdfysik, IRF. Det är tre jonmasspektrometrar som kan studera hur solvinden och Mars atmosfär påverkar varandra. Eftersom Sverige redan har liknande instrument ombord på rymdsonden Mars Express skulle det gå att göra mätningar från flera punkter, för första gången vid Mars.

Två sovjetiska försök att nå Phobos misslyckades 1988. 1996 kraschade en rysk marsatellit under uppskjutningen.

-Vi har alltid haft otur med Mars, sade Vladimir Popovkin, ryska rymdstyrelsens chef, till Intertass.

Nu pågår en kamp mot klockan för att rädda Phobos-Grunt, ett projekt som kostat omkring en miljard kronor.

Niklas Dahlin

Mer om: Sond Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer