Spacex officiellt certifierade att flyga människor till rymden

2020-11-12 13:19  
Foto: Spacex

Efter två lyckade personaltransporter ger Nasa officiellt grönt ljus till Elon Musks rymdbolag. Nästa rymdfärd planeras senare i veckan.

I våras blev Spacex den första kommersiella aktören någonsin att transportera människor upp i jordens omloppsbana. Nu har Nasa officiellt godkänt rymdkapseln Crew Dragon och raketen Falcon 9 för reguljära transporter av astronauter till och från ISS.

– Jag är extremt stolt att kunna säga att regelbundna mänskliga rymdfärder åter sker från amerikansk mark med en amerikansk raket och rymdkapsel, säger Nasas högste chef Jim Bridenstine i ett pressmeddelande

Det är första gången på nästan 40 år som Nasa certifierar en rymdfarkost för personaltransporter. Sist det skedde handlade det om den nu pensionerade rymdfärjan.

Läs mer: Nu har vi varit i rymden tillsammans i 20 år

Redan den 14 november väntar nästa bemannade färd med Spacex. Då ska fyra astronauter ansluta till personalen ombord på ISS.

– Jag skulle inte kunna vara mer stolt över alla på Spacex och våra underleverantörer som jobbat otroligt hårt med att utveckla, testa och flyga de första kommersiella bemannade rymdfarkosterna i historien som blivit certifierade av Nasa, säger Spacex grundare Elon Musk i en kommentar.

– Det är en stor ära som inger tilltro på vår strävan mot att återvända till månen, att resa till Mars och i slutänden hjälpa mänskligheten att bli multiplanetär.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer