Space x uppges ha tappat bort hemliga lasten

2018-01-09 10:37  
Space x skulle med en Falcon 9 leverera hemlig last i omloppsbanan. Men något verkar ha gått snett. Foto: TT

I helgen skickade Space x upp sin raket Falcon 9. Med sig hade den topphemliga lasten Zuma som skulle placeras i omloppsbanan. Nu uppges lasten ha försvunnit.

Natten till måndagen svensk tid skickade Elons Musks rymdföretag Space x upp en raket av typen Falcon 9. Med sig hade raketen hemlig last från försvarsföretaget Northrup Grumman, som uppger att det rör sig om utrustning för en amerikansk myndighet. Lasten som gick under namnet Zuma skulle placeras i omloppsbanan nära Jorden.

Efter uppskjutningen landade raketen upprätt vid Cape Canaveral i Florida. Något Elon Musk så klart nämnde på Instagram.

Så slutet gott, allt gott? Inte riktigt. Nu kommer Wall Street Journal med uppgifter om att Space x har tappat bort den hemliga lasten.

Tidningen skriver att Zuma förmodligen aldrig nådde omloppsbanan och myndigheter tror att den superhemliga lasten störtat i atmosfären.

Läs mer: Boeing: Vi hinner före Musk till Mars

Ingen myndighet har ännu räckt upp handen och sagt att det är deras satellit som försvunnit. WSJ hävdar att satelliten inte avskildes från Falcon 9:s övre del vid rätt tillfälle. Bloomberg rapporterar också det var raketens sista del som misslyckades med sin uppgift.

Om det nu är så att lasten har försvunnit så kommer incidenten i ett dåligt läge för Space x. Företaget hoppas under året kunna sända astronauter till den internationella rymdstationen ISS samt ta hem fler kontrakt från Pentagon.

Astronomen Jonathan McDowell är däremot inte helt säker på att det är Space x fel att lasten försvann. I en tweet skriver han att det är vanligast att företaget som står för avfyrningen också står för adaptern som används i sista fasen, då den ska släppas av. I det här fallet verkar det vara Northrop Grumman som stod för adaptern. Och om det var den som strulade så kanske det inte är Space x fel trots allt.

Viktor Krylmark

Mer om: Space X Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer