Sover foten? Det här händer i din kropp

2018-02-12 12:04  
Därför sticker det i foten när den somnat. Foto: IBL

Den där stickande känslan när foten håller på att vakna igen. Vad är det egentligen som händer då?

Du vet känslan. Du kanske har suttit med benen i kors, eller sovit på din arm lite för länge. Plötsligt känns det som att ditt ben, din fot, eller din arm har ersatts med gummi.

Gemene man säger att kroppsdelen har somnat, men forskare kallar det för paresthesia.

Men vad är det som händer i kroppen när en kroppsdel somnar? En vanlig gissning är att det har att göra med att blodet inte når dina muskler, men faktum är att det snarare är nerverna som påverkas.

De sensoriska nerverna är lite som en bunt kablar som leder nervimpulser från sinnesorganen. Men om kablarna utsetts för hårt tryck så blir det svårare för dem att skicka signaler. Det går att jämföra med en trädgårdsslang. Om man trampar på den så tappar vattenflödet kraft, samma sak händer om du pressar på nervfibrerna – de elektromagnetiska impulserna får en fnurra på tråden.

Lawrance Abraham, professorn i kinesiologi har berättat för Quartz att han ser nervfibrerna som går genom kroppen som kommunikationsvägar.

– Vi samlar information och tar den till vårt centrala nervsystem via specialiserade sensoriska receptorer över hela kroppen. Om det bildas ett tryck på de sensoriska nerverna, får vi helt enkelt ingen information, då känns det som att kroppsdelar domnar bort, säger han.

När domningen försvunnit och känslan i den ”sovande” kroppsdelen kommer tillbaka upplever du ofta en stickig och obehaglig känsla. Det här beror oftast på att dina nerver nu dundrar iväg signaler och beter sig lite panikslaget och förvirrat över vad de just upplevt, hävdar professorn. Men snart återgår allt till det normala igen.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt