Söta gubbar lär dina barn om nätets faror

2009-03-24 23:00  
Oopsy och Trixy varnar för fulgubbar på nätet.

Nu finns ett svenskt program som ska hjälpa unga att hantera faror på nätet. <br></br> - Det handlar om att utbilda och stärka barnen, säger Christian Sjöberg, vd på Netclean.

Taskiga mejl, kränkningar på chattforum och pedofiler. Det är några av de risker som företagets nya programvara Oopsy & Trixy ska hjälpa till att avvärja.

- Det är det första programmet i världen av den här typen. Vi hoppas att det ska bli lika självklart som att skaffa cykelhjälm för att skydda sina barn, säger Christian Sjöberg, vd på Netclean Technologies i Göteborg.

Tanken är att barn och föräldrar först ska komma överens om vilka regler som ska gälla. Det kan handla om att inte skriva elaka kommentarer, avslöja lillebrors mobilnummer, lägga upp lättklädda bilder eller lämna information som gör att hemmet kan lokaliseras, exempelvis via gps-positionen i ett mobilfoto.

Sedan arbetar programmet i bakgrunden. Avancerade algoritmer känner igen ansikten och analyserar hur mycket naken hud som visas. Kränkande uttryck upptäcks, oavsett om de skrivs av barnet eller till barnet.

Det nya programmet har utvecklats i samarbete med organisationen Friends, som arbetar mot mobbning.

- Internet är den arena där kränkningar och mobbning ökar mest, säger Krister Thun på Friends.

Oopsy & Trixy kostar 279 kronor för en ettårig familjelicens.

Netclean, som startades av Chalmersentreprenörer 2003, har tidigare utvecklat program som stoppar barnporr. De används av internetleverantörer och polismyndigheter i nio länder.

Charlotta von Schultz

Mer om: Säkerhet Barn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer