Sorry, inga pyramider

2012-08-31 09:49  
De påstådda pyramidfynden i Google Earth. Foto: Google Earth/Angela Micol

De egyptiska ”pyramiderna” som hittats i Google Earth är helt andra formationer och välkända sedan länge.

Amatörarkelogen Angela Micol från USA fick stor uppmärksamhet i mitten av augusti. Hon hävdade att hon med hjälp av Google Earth hittat hittills okända pyramider på två olika platser i Egypten.

Fynden ifrågasattes av experter som ansåg att Angela Micol saknade kompetens och att det var helt osannolikt att det skulle finnas pyramider på dessa platser.

De exakta platserna i Google Earth ville Angela Micol hålla hemliga tills egyptiska myndigheter hunnit undersöka fynden.

Men nu har platserna avslöjats och de påstådda ”pyramiderna” är kända sedan länge, skriver NBC News.

”Formationerna i bilderna från Google är välkända sedan 1925 och är i själva verket grävda brunnar och naturliga kullar som sticker ut från en byggnad”, skriver egyptologen Paola Davoli vid det italienska universitetet i Salento i ett brev till NBC New.

”Det handlar definitivt inte om pyramider men deras ålder och hur de användes är fortfarande okänt”.

Den platsen heter Dimai vars formationer ännu inte grävts ut. Men undersökningar är planerade, skriver NBC News.

Den andra fyndplatsen ligger längs Nilen 19 kilometer från Abu Sidhum. Formationerna där är klippor som utmejslats genom naturlig erosion.

- Sådana formationer är vanliga i den delen av öknen, säger arkeologiprofessorn James Harrell till Life´s Little Mysteries.

Jan Melin

Mer om: Pyramid Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer