Populärteknik

Sony går mot strömmen och lanserar en ”liten” mobil

Marknaden flödar över av jätteskärmar, men nya långsmala Xperia 5 är ett steg i motsatt riktning. Sony lovar en mobil som ”ryms i handflatan”.

Publicerad

Tro det eller ej, men det finns de som klagar på att dagens mobiler har blivit lite för stora. Många toppmodeller ryms knappt i fickan och kan vara minst sagt svårnavigerade med en hand.

Under den pågående IFA-mässan i Berlin valde Sony Mobile att lansera en telefon som åtminstone delvis är ett steg i motsatt riktning. Eventet presenterades med sloganen: ”Xperias förträfflighet, i din handflata”.

Resultatet blev nya mobilen Xperia 5 som är en nerslimmad version av vårens långsmala flaggskepp Xperia 1, men med mer eller mindre bibehållen prestanda.

Fast någon minimobil är det knappast, med en skärm på 6,1 tum. Mobilen mäter med sina 15,8 centimeter på längden en dryg centimeter kortare än storasystern Xperia 1. Samtidigt tappar den knappt en halv centimeter i bredd och drygt 20 gram i vikt.

Smal design får telefonen att kännas mindre

Det som kan tala för att Xperia 5 ändå upplevs som mindre än de flesta andra telefoner där ute är det bibehållna skärmformatet 21:9. Den långsmala designen gjorde att redan Xperia 1 kändes betydligt mindre i handen än motsvarande flaggskepp från exempelvis Samsung och Huawei, trots att mobilen faktiskt packar en 6,5-tumsskärm.

I övrigt är specifikationerna nästintill identiska med Xperia 1, du kan läsa ett ingående test av den telefonen här. Samma systemkrets i Snapdragon 855 och samma uppsättning med trippelkamera på baksidan till exempel. Den enda större skillnaden är att batteriet med sina 3 140 mAh är lite drygt fem procent mindre, vilket ter sig naturligt när mobilens storlek minskar.

Bortsett från formatet är den enda större nyheten en ny funktion som Sony kallar för ”smart connectivity”. Det är en ai-baserad funktion som kan känna av när wifi-mottagningen börjar bli svajig och automatiskt gå över till mobildata.

Mobilen lanseras i Sverige senare i höst och har ett riktpris på cirka 8 000 kronor.

Sony Xperia 5

Operativsystem: Android 9 (Pie).

Mått: 158 x 68 x 8,2 mm.

Skärm: 6,1 tum, oled, FHD+ HDR (1080 X 2520), HDR, stöd för BT.2020.

Vikt: 164g.

Ram och lagringsminne: 6 GB + 128 GB, stöd för minneskort upp till 512 GB (microsdxc).

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), åtta processorkärnor.

Kamera: Tre bildsensorer med en huvudkamera (12 mm, 78 graders vidvinkel) på 12 megapixel, f/1.6-bländare, ett vidvinkelobjektiv (16 mm, 30 grader vidvinkel) på 12 MP bländare f/2.4 och ett 12 MP-telefotoobjektiv (52 mm, 45 grader vidvinkel) med bländare f/2.4 och optisk 2 x-zoom.

Batteri: 3 140 mAh.

Pris: Cirka 8 000 kronor.

Övrigt: Vattentålig IP65/68, dubbla sim-kort, fingertrycksavläsare, Dolby Atmos, Playstation 4 fjärrspel och stöd för Dualshock-kontroll.