Sommarprat med teknik och forskning i fokus

2018-06-14 10:47  

Ny Teknik listar sommarpratarna 2018 som lyfter fram teknik, naturvetenskap, forskning och företagande.

Årets "Sommar i P1" inleds på midsommardagen den 23 juni med skådespelaren Claes Månsson, och avslutas den 19 augusti med artisten och skådespelaren Rennie Mirro. Däremellan blir det många sommarpratare med koppling till teknik, naturvetenskap, forskning och företagande. Åtminstone två av dem kommer att prata om ai, men när kommer den första ai-sommarprataren?

Ny Teknik ställde frågan till Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1 som svarar så här:

"Spännande frågeställning och minst sagt spännande forskningsområde. Frågan är var gränsen mellan AI och människa kommer att gå i framtiden. Eller har vi rent av redan passerat gränsen med tanke på vad som redan är möjligt med befintlig teknik. Så svårt att sia om när den första AI-Sommarvärden kommer att höras. Kanske har Max Tegmark svaret på frågan i sitt Sommarprogram 1 augusti."

Här är ett urval av årets sommarpratare med anknytning till Ny Tekniks ämnen, i kronologisk ordning:

26 juni: Hur kan vi leva längre och lyckligare? Det ska läkaren, hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh prata om. Mouna Esmaeilzadeh ser ljust på framtiden och tror att vi med rätt livsstil och medicinsk behandling kan bli 150 år gamla. Robotar, artificiell intelligens och genteknik inom vården ser hon också positivt på.

2 juli: Psykiatrikern och författaren David Eberhard ska bland annat prata om "meningen med att ställa krav och att mognad kräver att vi tar eget ansvar"

4 juli: Anna Throne-Holst har varit borgmästare i Southampton, Long Island, är i dag vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York och arbetar med projektet Gateway som samlar svenska företag på väg in på den amerikanska marknaden. Hon ska berätta om sin resa "från Sverige in i USA i slutet på 70-talet och hur det varit att, som svensk, vara verksam i den amerikanska politikens korridorer under vad som kom att bli en av historiens mest skandalösa val".

9 juli: Arne Ljungqvist är läkare och professor emeritus i medicin. Han räknas till en av världens främsta experter på dopning inom elitidrotten, ett arbete som han kommer att berätta om under sitt sommarprat. "Jag kommer särskilt att tala om vikten av det bagage jag hade med på resan, en fast övertygelse byggd på enkla och tydliga argument som tål både motgångar och förtret".

13 juli: Kunskapsresistens och falska nyheter är ämnen som Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, kommer att behandla under sitt sommarprat, men även andra filosofiska frågor, utlovar hon. Hon har nyligen kommit ut med boken "Alternativa fakta - om kunskapen och dess fiender".

22 juli: Företagsledaren Inge Thulin är vd på 3M, ett företag han har jobbat på i drygt 40 år. Han ska berätta om sin resa från Malmö via Kreml till Vita huset.

23 juli: Hur gick det egentligen till när den globala kampanjen Ican lyckades få en majoritet av FN:s medlemsländer att anta ett förbud mot kärnvapen, något som resulterade i nobelpris? Det ska Beatrice Fihn, jurist och chef för Ican berätta om.

24 juli: Tom Xiong startade sitt första digitala bolag som 18-åring, blev senare vd på tv.nu och är i dag digital entreprenör som bland annat driver företaget Move Shanghai. Han utlovar ett sommarprat som bland annat tar upp "entreprenörskapets skuggsidor".

1 augusti: "I mitt program får du höra vad som håller på att hända med artificiell intelligens och hur det kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten" skriver MIT-professorn, ingenjören och författaren Max Tegmark i presentationen av sitt sommarprat.

6 augusti: Babybjörn började som ett litet svenskt företag och säljer i dag barnprodukter till ett 50-tal länder. Den 6 augusti berättar Björn Jakobsson bland annat om grundandet av detta företag.

Här hittar du hela listan på årets sommarvärdar.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt