Solplanet tvingas landa

2015-06-01 08:49  
Måndag kväll ska Solar Impulse 2 landa i Japan på grund av dåligt väder över Stilla havet. Foto: Solar Impulse

Det soldrivna planet Solar Impulse 2 tvingas nu landa i Japan på grund av dåligt väder över Stilla havet.

När Solar Impulse närmade sig Japan i flygturen som ska ta det till Hawaii blev väderprognoserna över Stilla havet så dåliga att piloten André Borschberg lade sig i vänteläge och började cirkla med sitt plan över Japan. Då hade planet varit i luften 36 timmar efter söndagens start från kinas östkust.

Förhoppningen var att vädret skulle förbättras så Stilla havsflygningen kunde fortsätta. Men på förmiddagen idag måndag 1 juni bestämde sig projektledningen för att avbryta flygningen och låta planet landa på en flygplats norr om Nagoya i Japan. I en videosändning på solplanets webbplats meddelades att landningen ska genomföras i kväll. Men förhoppningen är att stoppet bara blir tillfälligt och att André Borschberg inom några dagar kan fortsätta sin färd över Stilla havet.

Målsättningen med Solar Impulsse 2 är att det ska bli det första helt soldrivna plan som flyger jorden runt i ett äventyr som startade 9 mars i Abu Dhabi där det om allt går bra även ska avslutas med en landning i mitten av sommaren.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer