Solplanet satte världsrekord

2015-03-11 09:34  
När Bertrand Picard landade Solar Impulse 2 i Inden hade han flugit planet non-stop i 15 timmar och 20 minuter. Foto: Solar Impulse & TT Nyhetsbyrån

Under sin andra etapp i flygningen runt jorden satte Solar Impulse 2 nytt distansrekord för soldrivna plan.

När Bertrand Picrad landade sitt plan Solar Impulse 2 i den indiska staden Ahmedabad sent på kvällen 10 mars satte han nytt distansrekord för soldrivna plan. Hela turen som startade i Oman mätte 1 468 kilometer och avverkades på 15 timmar och 20 minuter, enligt projektets webbplats.

Det tidigare rekordets innehavare var planets föregångare Solar Impulse 1 som 2013 flög 1 387 kilometer non-stop i USA. Den sträckan har tidigare angetts till 1 541 km men har nu alltså reviderats, enligt Solar Impulse.

Flygningen till Indien var den andra etappen av planerade 25 som ska föra Solar Impulse 2 runt jorden vilket i så fall blir första gången för ett helt soldrivet plan.

På de 72 meter långa vingarna finns 17 000 solceller som ger all energi till planets fyra propellermotorer med den sammanlagda effekten 70 hästkrafter. Samtidigt som solcellerna driver motorerna laddar de planets batteripaket som står för energin under nattflygningar.

Den stora testen som avgör om rundflygningen av jorden lyckas blir etappen från Kina till Hawaii då planet ska befinna sig i luften i fem dygn.

Om allt går som planerat ska Solar Impulse 2 avsluta sitt varv runt jorden med en landning i Abu Dhabi som är planerad till mitten av sommaren.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer