Soldrivet luftskepp flyger tio år

2009-04-29 13:18  
På 20 kilometers höjd kan luftskeppet upptäcka människor på marken.

USA ska bygga ett luftskepp som ska radarspana mot marken där till och med människor kan upptäckas. Farkosten ska kunna vara i luften tio år och drivas av solenergi.

Amerikanska militärens forskningsorganisation Darpa betalar Lockheed 3,5 miljarder kronor för utvecklingen av ett stort luftskepp som ska radarspana mot marken.

Projektet heter Integrated Sensor is Structure, ISIS, och leds av United States Air Force Research Laboratry.

Det 140 meter långa luftskeppet ska kunna flyga på 20 kilometers höjd där det kan spana av ett område på jorden med nästan 100 mils diameter. Där ska även människor kunna upptäckas, enligt ett pressmeddelande från Darpa.

Men skeppet ska även skanna av luftrummet för att leta efter exempelvis flygplan och kryssningsmissiler.

Då spaningen görs med radar fungerar övervakningen även i mörker.

När luftskeppet ska förflyttas till en ny spaningsplats blir farten omkring 150 km/h.

Hela luftskeppet ska fungera som en radarantenn och helt drivas av solkraft.

På dagen av elkraft direkt från solceller. Då ska energin även räcka till för att göra om vatten till väte som i mörker används för att driva bränsleceller.

Då inget bränsle, förutom vattnet, behöver tas med räknar Darpa med att luftskeppet ska kunna vara uppe i luften i tio år efter det lättat från marken.

Första uppgiften för Lockheed blir att bygga en prototyp som ska bli 73 meter lång och flyga på en höjd av 18 kilometer under några veckor

Jan Melin

Mer om: Darpa Luftskepp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer