Soldaterna som självsprängs vid attack

2012-07-27 08:29  
Neocapritermes taracua.

De går runt med dödliga kemikalier i kroppen.<br/> De sprängs när de attackerar sina fiender. <br/> De är insekternas värsta mardröm – dödstermiterna.

När två forskare, en från Tjeckien och en från Belgien, undersökte termiter i franska Guyana blev de mäkta förvånade när de små krypen plötsligt exploderade i deras händer.

Det visade sig att termiterna utvecklat en något udda attackteknik. Allt eftersom djuren växte och blev äldre bryggde de en ansamling av dödliga kemikalier i kroppen som de sedan använde för att förgöra sina fiender med.

Termiterna gick till attack – och sprängdes då i luften.

Forskarna upptäckte också att den mest sprängvänliga termiten var den med blekt blåa prickar på buken. De testade att skicka en termit med prickar och en utan mot två rivaliserande typer av termiter för att undersöka beteendet. När termiten med blå prickar på buken inte längre klarade av att försvara sig med sina käkar så sprängdes en påse på ryggen och ett giftigt ämne utlöstes. Ämnet paralyserade och dödade fienden.

Termiterna utan prickar sprängdes visserligen också när de kände sig hotade, men de verkade mer motvilliga att utföra handlingen och deras gift var inte lika effektivt. Pricktermitens gift uppmättes vara fem gånger effektivare vad gällde att döda sina fiender.

Å andra sidan var pricktermitens käkar inte lika vassa som icke-pricktermiternas. Detta kom forskarna fram till kunde bero på att pricktermiterna var äldre och därmed hade lagrat sitt gift längre.

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer