Solbelyst kolskum kokar vatten

2016-08-25 13:45  
Med ett kolskum kan solstrålningen omvandlas till värme som ger vattenånga. Foto: MIT

En ny billig metod att koka vatten kan användas för rening och avsaltning.

Ett tvättsvampsliknande skum av grafit och kol som presenterades 2014 kan omvandla ljus till värme med en verkningsgrad på 85 procent. Men då krävs en ljuskälla som är tio gånger mer intensiv än solljuset en vanlig dag.

Men nu har forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA utvecklat tekniken till en metod med en verkningsgrad på 20 procent där vanligt solljus ger tillräckligt med värme för att hetta upp vatten till 100 grader Celsius, även under en molnig dag, skriver forskningsinstitutet.

Den kolbaserade svampen är täckt med ett tunt kopparlager försett en medmetallfilm kallad "spectrally-selective absorber" som värms när den absorberar solljus.

Värmen som lagras i svampen leds sedan via kopparbeläggningen till ett hål som borrats i svampen. När den sänks ner i vatten fylls då hålet där vätskan hettas upp till 100 grader Celsius och blir till ånga.

Problemet med den här konstruktionen är att den ger stora värmeförluster via den omgivande kylande luften. Men det löste forskarna på ett oväntat sätt. De täckte vattenvärmaren med vanlig bubbelplast som dels släpper igenom ljus men även värmeisolerar med hjälp av de luftfyllda bubblorna.

Forskarna tror att deras metod kan utvecklas till billiga produkter som kan användas för allt från matlagning och vattenrening till avsaltning och sterilisering av skjuvårdsutrustning.

Jan Melin

Mer om: Solvärme

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer