Solar Impulse åter i luften

2016-03-01 15:25  

Det soldrivna planet Solar Impulse 2 ska snart fortsätta sin flygning jorden runt.

9 mars 2015 lyfte Solar Impulse 2 från Abu Dhabi för en flygning jorden runt. Efter åtta etapper med mellanlandningar i Oman, Indien, Burma, Kina och Japan nådde det Hawaii 28 juni. Men där har planet blivit stående sedan dess. Bland annat beroende av att batterierna som hade skadats nu bytts ut.

Efter det bytet och en del reparationer är planet nu klart för att fortsätta flygningen jorden runt där första målet efter Hawaii blir Phoenix i USA.

Förra veckan gjordes den första provflygningen med det helt soldrivna planet efter landningen i Hawaii, skriver Solar Impulse på projektets blogg.

Då steg planet till 2 500 meter och landade efter 90 minuter. Då allt rapporteras ha gått väl är nu målet att inom två månader lyfta för den planerade etappen till USA som beräknas ta 100 timmar.

Jan Melin

Mer om: Solar Impulse

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer