Sök efter utomjordisk intelligens på din dator

1999-05-27 09:59  
Den som vill dra sitt strå till stacken i jakten på signaler från yttre rymden får nu sin chans. Seti - institutet för sökande efter utomjordisk intelligens- har just lagt ut sitt nya program för distribuerad signalbearbetning på nätet.

Programmet kallas "Seti@home" och fungerar ungefär som en skärmsläckare - när datorn inte används sätter programmet igång och en panel dyker upp på skärmen. Programmet kopplar upp datorn mot Internet, hämtar en binge data från det stora radioteleskopet i Arecibo i Puerto Rico, och undersöker sedan materialet för att se om där gömmer sig några meningsfulla signaler. När analysen är klar efter ett par dagar skickas en rapport till Seti, och så hämtas nya data. Vad som krävs är alltså att datorn då och då har tillgång till Internet.

Genom att utnyttja överkapaciteten hos hundratusentals entusiasters persondatorer jorden runt får Seti en datorkraft som gör det möjligt att verkligen finkamma rymdbruset. Så finns det nåt därute borde det förr eller senare kunna vaskas fram, kanske med hjälp av just din dator.

Seti@home finns till såväl PC och Mac som Unix. Laddas ner från
http://setiathome.ssl.berkeley.edu

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer