Snart kanske du bär kontaktlinser med inbyggd zoom

2019-07-30 08:59  

Kontaktlinser med inbyggd zoom-funktion som styrs av dina blinkningar? Det kan bli verklighet, visar ett amerikanskt forskningsprojekt.

Det är forskare vid University of California San Diego som har skapat en prototyp av en kontaktlins som styrs med ögonrörelser.

Om bäraren exempelvis vill zooma in eller ut räcker det med två snabba blinkningar. Det skriver den amerikanska tidningen New Scientist som i sin tur refererar till forskarnas studie i Advanced Functional Materials.

Själva linsen är tillverkad av stretchbara så kallade polymerfilmer som uppfattar elektriska signaler som genereras av ögats rörelse.

Läs mer: Forskarna laddar elprylar med kroppens energi

Det är ännu oklart hur lång tid det tar att utveckla tekniken till en kommersiell konsumentprodukt. Forskarna uppger att de första användningsområdena blir proteser, fjärrstyrda robotar och justerbara glasögon.

 

Per Malm Danielson

Mer om: Lins Optik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer