Snart kan du spela Xbox på tv:n – utan konsol

2020-11-25 15:26  
Xbox i molnet. Foto: Peter Ottsjö

Nyligen släppta Xbox Series X och S är prisvärda med tanke på prestandan. Men snart kan det bli betydligt billigare att spela Xbox-spel på tv:n.

Microsoft har nämligen planer på att paketera sin strömningstjänst Xcloud som en app speciellt framtagen för tv-apparater.

– Jag tror att det kommer att ske inom ett år. Jag tror inte något kan stoppa oss från att göra det, säger Xbox-chefen Phil Spencer i en intervju med tekniksajten The Verge.

Just nu finns Xcloud som en app till Android-telefoner, och Microsoft kikar även på att göra en webbaserad version för att kunna kringgå Apples strikta regler för Ios. För att kunna spela på Android – som Ny Teknik bland annast testat med gott resultat över 5g-nätet – krävs bara en handkontroll och en Game Pass-prenumeration. Samma handkontroll och prenumeration skulle kunna användas till en Xcloud-app på tv:n.

Läs mer: Test: Xbox Series X är mäktig – men saknar nya spel

Konsolen som det strömmade spelet körs på är belägen i Microsofts Azure-moln. Nästa år ska maskinparken i molnet uppgraderas till Xbox Series X-prestanda.

Det finns naturligtvis en stor nackdel med att streama tv-spel: användaren måste ha en snabb och pålitlig uppkoppling för att upplevelsen ska bli acceptabel.

Men även för den som pungat ut för en Xbox Series X eller S kan det potentiellt sett dyka upp fördelar med Microsofts satsning på streaming. Ett scenario som nämns i The Verge-intervjun är att spelare med en hemkonsol snabbt kan börja strömma ett spel innan de bestämmer sig för om det är värt att ladda ner det.

Peter Ottsjö

Mer om: Xbox Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer