Snacka svenska med Google

2010-05-12 15:00  

Googles översättningstjänst kan nu prata svenska.<br></br> Uttalet är inte perfekt, men fullt begripligt.

Enligt Google har deras webbtjänst där man kan lyssna på översättningar mellan olika språk blivit populär. När tjänsten lanserades för ett halvår sedan kunde man lyssna på hur ord översatta till engelska skulle uttalas.

För några månader sedan dök några nya språk upp i översättningstjänsten.

Nu kan man även lära sig prata svenska och 26 ytterligare språk med Google.

Bredvid den skriftliga översättningen finns en liten högtalarsymbol. När man klickar på den så omvandlas texten till syntetiskt tal.

Text-till-talfunktionen för de 27 nya språken bygger på en annan teknik än den som används för de tidigare lanserade språken. Nämligen det öppna källkodsprogrammet Espeak.

Google ber om ursäkt för att talkvaliteten i detta program inte är så bra.

Så Ny Teknik provocerar språkverktyget med en mening som brukar vricka tungan på de flesta som inte har svenska som modersmål.

Nämligen ”Sju sjösjuka sjömän”.

Visst hör man att Google har lärt sig svenska i vuxen ålder. Men uttalet är ändå helt acceptabelt.

När man använder Googles vanliga översättningstjänst hanterar den valfritt långa texter. Men om man vill ha texten uppläst får man nöja sig med texter som maximalt innehåller omkring hundra tecken.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer