Snacka om nördig app

2011-04-13 13:32  
Appen som visar din föryngring.

Enligt Einstein går tiden långsammare för ett föremål i rörelse. En ny mobilapp visar hur mycket yngre du blivit efter en promenad.

En klocka som rör sig går långsammare relativt en som befinner sig i vila. Det är en av konsekvenserna i Einsteins relativitetsteori. Ett annat exempel är tvillingparadoxen. Det ena syskonet ger sig ut på en rymdfärd. Åter tillbaka på jorden är han yngre än sin tvillingsyster.

Fenomenet blir påtagligt först vid hastigheter nära ljusets. Men det gäller för alla farter.

Nu finns en app som mäter den så kallade tidsdilationen. Ladda in ”Einstein´s Pedometer” i en Iphone och ta en promenad. När du gått klart kan du se att du är yngre jämfört med om du suttit stilla.

I rask takt under en lagom lång vandringstur handlar det om så mycket som någon tusendels nanosekund.

Det som utnyttjas i mobilen är den inbyggda gps-mottagaren som i realtid visar hur snabbt mobilen rör sig och hur långt den har förflyttats. För beräkningen av tidsvinsten används den så kallade Lorentztransformationen som är en uppsättning ekvationer för tids- och rumskoordinater inom relativitetsteorin.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer