Snabbleverans från rymdstationen

2014-10-21 09:29  
Transportkapseln från rymdstationen landas på jorden med en styrbar fallskärm. Foto: Intuitive Machines & Nasa

En liten kapsel ska på en dag kunna leverera varor från den internationella rymdstationen till jorden.

Det amerikanska företaget Intuitive Machines utvecklar i samarbete med Nasa en liten rymdfarkost som på sex timmar ska kunna transportera varor från den internationella rymdstationen ISS till jorden.

Den är stor som en golfväska och ska när den kommit in i jordens atmosfär veckla ut en fallskärm för landningen. Enligt ett pressmeddelande ska den första "Terrestial Return Vehicle" levereras till ISS 2016.

Då kan forskare på rymdstationen snabbt  skicka produkter från olika forskningsprojekt till jorden där vidare bearbetning och analyser kan göras på välutrustade laboratorier och institutioner. Att snabbt få ner dessa produkter kan vara mycket viktigt när det handlar om experiment med exempelvis levande organismer. Idag kan det dröja upp till sex månader mellan gångerna då en farkost som levererar material och förbrukningsartiklar sänds upp till ISS och på återvägen till jorden tar med sig last.

Om forskningsprodukter från ISS snabbt kan sändas till jorden öppnar det för nya projekt som inte kan genomföras idag då leveranstiderna från rymden är för långa.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer