Smart lås släppte inte in pappan på grund av Batman-tröja

2018-09-26 14:21  
Foto: Skärmavbild från Twitter / BJ May

Smarta teknikprylar kan ofta hjälpa oss i vardagen med enkla saker, men de kan också bidra med oförutsett strul. Som när ett smart lås stängde ute husägaren på grund av en t-shirt med Batman på.

När BJ May, en programmerare från Georgia, kom hem efter en dag utomhus ville inte det smarta låset från Nest släppa in honom. Han blev förvånad över hur systemet betedde sig då det hade fungerat bra under en längre tid, skriver Mashable.

När han öppnade appen som styr låset såg han orsaken till varför systemet hade agerat som det gjorde. Och vad han såg fick honom att reagera så pass att han delade det i sociala medier.

Läs mer: Smart lås fungerar utan ström

Kameran som det smarta låset använder för att skanna ansiktet på personen vid dörren hade nämligen lagt fokus på hans t-shirt i stället för på hans ansikte. Och hans t-shirt hade ett motiv med en ilsken bild på Batman, som nu blängde strängt in i kameralinsen.

Det smarta låset från Nest fungerar så att systemet låser en olåst dörr när kameran inte känner igen ett ansikte. I det här fallet var alltså inte Batmans ansikte registrerat i systemet som en pålitlig person.

BJ May valde då att ta en skärmavbild från sin app och delade bilden på sitt Twitter-konto. Därefter tog det fart rejält och hans historia blev en viral succé.

Läs mer: Här är de 5 största utmaningarna för ditt smarta hem

Några dagar senare hade BJ May en annan t-shirt på sig. Efter det delade han med sig om testet på sociala medier. Det smarta låset uppfattade inte minioners ansikten som hotfulla, vilket BJ May skämtsamt beskrev som en "förnuftig övervägning" av systemet.

Christoffer Bertzell

Mer om: Smart lås Batman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer