Smart kraschar mot månen i augusti

2006-01-26 10:53  
Nedslagsplatsen

Tiden rinner ut för den svenskbyggda månsonden Smart-1. Snart är bränslet slut, och i augusti kommer den planenligt att krascha. Troligtvis kommer nedslaget att riva upp så mycket måndamm att det synas från jorden.

Månsonden Smart-1.
Sedan november 2004 har lilla Smart kretsat runt månen. Dess huvudsakliga uppgift var att prova Esas nya elektriska jonmotor, vilken visade sig fungera alldeles utmärkt.

Därefter har Smart studerat och kartlagt månytan med en rad vetenskapliga instrument. Under februari kommer Esa att publicera resultat från Smarts färd.

Dragningskraften från jordens och solen stör emellertid omloppsbanan, vilket gör att sonden för varje varv tappar höjd om man inte med jämna mellanrum startar motorn och knuffar upp den igen.

Xenongasen på väg ta slut
Men nu börjar bränslet ta slut. Jonmotorn använder medhavd xenongas för att skapa dragkraft.

Man beräknar att sonden kommer att krascha mot månytan någon gång i augusti i år.

Nedslaget kommer att ske i flack vinkel, ungefär 37°, och det är möjligt att sonden river upp så mycket måndamm vid nedslaget att det kan ses från jorden. Med ett tillräckligt kraftfullt teleskop, vill säga. Och om nedslaget sker på den del av månen som är vänd mot jorden.

Därför överväger man nu att använda den sista skvätten bränsle för att ge sonden en knuff nedåt så den slår ner på rätt ställe, meddelar Rymdbolaget.

Smart är stor som ett mindre kylskåp. En stor del av dess inre upptas av bränsletanken, ursprungligen innehållande 80 kg xenongas.
Foto: Kaianders Sempler.
Esa har skickat ut en rundskrivelse till forskare för att utröna deras intresse av att bevaka en äkta månkrasch.

Indier och kineser planerar egna månfärder
Samtidigt som Smart allt mer närmar sig månytan följs dess flykt i detalj av indiska och kinesiska markstationer. Båda länderna planerar nämligen egna månfärder, och passar nu på att öva sig på att följa en farkost i avlägsen omloppsbana.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer