Slut på gratis lagring av bilder i Google Photos

2020-11-12 13:56  
Snart inför Google ett lagringstak i appen Google Photos.

Det var fem goa år – men nu är det snart slut med obegränsad gratis lagring i Google Photos.

Den som använder sig av Google Photos har de fem senaste åren haft en bekymmersfri tillvaro när det kommer till lagring.

Utan kostnad har användaren i obegränsad mängd kunnat spara bilder i ”hög kvalitet”.

Men snart är det slut på det. Från och med den 1 juni 2021 har Google Photo-användaren bara rätt till 15 GB gratis, skriver företaget. Vill man ha mer än så är det bara att slanta – och då bli en Google One-kund. Förutom att det kommer börja kosta pengar – så inför Google också några policyförändringar.

  • Google kommer att radera data från inaktiva konton. Det vill säga där användaren inte varit inloggad på två år.
  • Foton och dokument som laddas upp före den 1 juni räknas inte i det nya 15 GB-taket.
  • Ägare av Pixel-telefoner påverkas inte av det nya taket. De kommer även fortsatt att kunna ladda upp bilder av hög kvalitet obegränsat utan kostnad. (Obs, ej bilder i originalformat, utan det Google kallar ”hög kvalitet”).

När du närmar dig taket

När du närmar dig lagringstaket kommer Google att påtala detta för dig. Företaget kommer också att lägga in nya verktyg i tjänsten som gör det lättare för användaren att hitta och radera oönskade bilder.

Läs mer: Så slår du på kryptering i Zoom

Google påstår att det kommer att ta användare i snitt drygt tre år att slå i taket. Trots det nya taket erbjuder man 10 GB mer i lagring än konkurrenten Apple, som erbjuder 5 GB gratis lagring i Icloud.

Varför gör Google den här förändringen då? The Verge spekulerar i att det kan vara ett försök att dra in fler användare till betaltjänsten Google One, och på sätt tjäna mer pengar. Men det kan också vara ett sätt att göra lagringstjänsten mer hållbar i längden.

I sitt blogginlägg skriver företaget att Google Photo i dag lagrar fyra biljoner bilder. Och varje vecka laddas det upp 28 miljarder bilder och videor. Det är en hel del att hantera.

Viktor Krylmark

Mer om: Google Lagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer